9 Temmuz 2017 Pazar

Okulda Araç-Gereç ve Yazılı Kaynaklar

Okulda Araç-Gereç ve Yazılı Kaynaklar


Kitaplar: Öğretmenimizin derslerde yararlandığı kaynaklar şunlar:
·         Tüm derslerin ayrı ayrı olmak üzere öğretmen klavuz kitapları,
·         Tüm derslerin ayrı ayrı ders kitapları ve etkinlik kitapları,
·         Değişik yayın evlerine ait yardımcı ders ve öğretmen klavuz kitapları,
·         Türkçe, sosyal bilgiler, matematik ve fen teknoloji derslerine yönelik test kitapları,
·         Öğretmenimizin kendi hazırladığı ek çalışma kâğıtları, yaprak testler ve slâyt sunumları.
   Öğretmenimiz anlatacağı dersi planlarken öğretmen klavuz kitabından yararlanıyordu. Öğretmen klavuz kitabında öğrencilere kazandırılmak istenen davranışlar, hedefler ve konuyla ilgili etkinliklerin işleniş sırası yer almaktadır. Öğretmenin konuyu ne kadar sürede sunacağı, ders sunumu sırasında öğrencilere sorulacak sorular da mevcuttur. Öğretmenimiz bu etkinlik ve soruları dikkate alarak dersini planladığını söyledi.
   Ders kitapları ve etkinlik kitapları ise öğrencilerde bulunan kaynaklardır. Öğrenciler bu kitapları kullanarak sınıfta dersi takip etmekte ve derse hazırlanmaktadırlar. Etkinlik kitapları ise ders işlendikten sonra dersin anlaşılıp anlaşılmadığını ölçmek için birçok etkinlik ve alıştırmadan oluşmaktadır. Öğretmenimiz genellikle bu kaynaklardan yaralandıklarını fakat bazen bu kaynaklardaki okuma parçalarının ve konuların öğrencilerin seviyesinin üzerinde olması ve çeşitli sebeplerden ötürü sakıncalı bulunmasından dolayı yardımcı ders kitaplarına ve çalışma yapraklarına başvurduklarını söyledi. Bunu belirlerken tüm 4. Sınıf öğretmenleri toplanarak zümre oluşturduklarını ve zümrede konuşup tartışarak kararlar aldıklarını söyledi.
   Kütüphane çok aktif olarak kullanılmamaktadır. Bunun nedeni okul mevcudunun çok kalabalık olmasından dolayı geniş bir kütüphane sınıfı oluşturulamamasıdır. Sınıf kitaplığında ise genellikle öğrencilerin seviyelerine uygun hikâye, roman, kültür sanat, bilim ve teknoloji kitapları bulunmaktadır. Bu kitaplıkta ayrıca öğretmenimizin çeşitli dershanelerden temin ettiği test kitapları ve öğretmenimizin hazırladığı ek çalışma kâğıtları da bulunmaktadır.
    Materyal üretimi: Öğrencilerin kendi yapacakları materyaller için gerekli olan bazı araç gereçler sınıftaki kitaplığın bir bölümünde bulunmaktadır. Bunlar; makas, yapıştırıcı, dosya kâğıdı, büyüteç, sayı blokları, pergel, gönye. Metre, cetvel vb. Genellikle öğretmenimiz etkinlikler için gerekli olan fon kartonu, leğen gibi basit araç gereçleri öğrencilerin getirmesini istemektedir. Öğretmenimiz her ünitede her kümeye bir etkinlik yaptırmakta ve etkinlik için gerekli olan bulunması kolay araç gereçleri öğrencilerden istemektedir. Bazen öğretmenimizde kendisinin getirdiği araç gereçleri ders sunum sırasında kullanmaktadır. Bazı etkinlikler de ise okulun laboratuarındaki araç gereçlerden yararlanmaktadır.
Görsel araç-gereçler: Sınıfımızda bir tane televizyon bir tane video göstericisi bir tane ışıldak aleti ve birden fazla videokasetleri bulunmaktadır. Sınıfımızda bulunan bilgisayarı öğretmenimiz ders sunumunda kullanmaktadır. Ayrıca sınıfımızda bir tane Artvin siyasi haritası, bir tane Türkiye siyasi ve fiziki haritası ve bir tanede matematik sembollerini gösteren şema bulunmaktadır.
    Fen ve Teknoloji dersinde yararlanılan araç ve gereçler daha çok laboratuarda bulunmaktadır. Laboratuarda bulunun bazı araç ve gereçler; beher, mikroskop, ispirto ocağı, erlen, piset, lam, lamel, üçayak, amyant tel, transformatör, voltmetre, ampermetre, güç kaynağı, bağlantı kabloları, şerit çubuklar, çeşitli asit, baz ve tuzlar, turnusol kâğıdı, insan vücudu modeli, göz modeli, kulak modeli vb.
    Okulumuzda ayrıca bir de harita odası bulunmaktadır. Öğretmenimiz burada Türkiye fiziki ve siyasi haritalarının, bölgeler haritalarının, Dünya üzerindeki her kıtanın siyasi ve fiziki haritasının, tarih haritalarının ve Dünya modelinin bulunduğunu söyledi. Okulun mevcudu fazla olduğu için laboratuarı fazla kullanamadıklarından dolayı yakındı.
    Sınıfımızdaki kitaplık öğrenci sıralarının arkasında bir köşede bulunmaktadır. Kitaplık öğrencilerin rahatça ulaşabileceği yüksekliktedir. Kitaplığın hemen yanında öğrencilerin rahatlıkla erişip inceleyebilecekleri zaman şeridi bulunmaktadır. Zaman şeridi üzerinde önemli günler işaretlenerek belirginleştirilmiştir. Zaman şeridinin bulunduğu duvarda öğrenci etkinliklerinin sergilendiği panolar bulunmaktadır. Panolar yerleştirilirken öğrencilerin boy uzunlukları dikkate alınmıştır. Sınıfımızda bir tane tebeşirli kara tahta bulunmaktadır. Tahtanın sağ tarafındaki duvarda öğrencilerin fiziksel gelişiminin takip edildiği grafikler bulunmaktadır. Tahtanın diğer tarafında ise öğrencilerin kitaplarını koydukları raflar bulunmaktadır. Sınıfın giriş kapısının hemen yanında öğrencilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri şekilde yapılmış askılıklar bulunmaktadır.
     Öğrenmeyi olumlu etkileyen bir sınıf ortamında öncelikle ısı ve ışık dengesi iyi bir şekilde sağlanmış olmalı. Sınıftaki araç gereç ve panoların yerleşimi uygun olmalı. Panolardaki yazları öğrenciler rahatlıkla okuyabilmeli. Sınıf ortamı görsel açıdan ilgi çekici ve öğrenciyi derse güdeleyici olmalı. İyi bir sınıf ortamında öğrencinin birden  duyu organına hitap eden araç gereçler olmalıdır.
      Öğretmenimiz öğrencilerin okulda uyması gereken kuralları öncelikle okul idaresi ve tüm öğretmenlerle birlikte belirlediklerini söyledi. Daha sonra belirlenen kuralları öğrenciler ile tartışarak onların onaylarını aldıklarını ve benimsemelerini sağladıklarını anlattı. Öğrencilerle birlikte tartışarak onaylanmasının nedeni öğrencilere önemsendiklerini göstermektir. Öğretmenimiz kuralları uygularken biraz esnek davranılması gerektiğini söylüyor. Kuralları uygularken katı ve baskıcı olmamız gerektiğini söyledi. Bunun yanında taviz vermemiz gerektiğini de vurguladı. Bu kurallardan bazıları şunlardır:
·         Okuldaki araç gereçleri düzgün ve temiz kullanmak ve onlara zarar vermemek.
·         Öğrencilerin arkadaşlarına, öğretmenlerine ve okul personellerine saygılı davranması.
·         Koridorlarda yüksek sesle konuşmamak ve yerlere çöp atmamak.


EmoticonEmoticon